PING-PONG ÉS JÓGA, AVAGY JÁTÉK A PARKBAN

Végre megérkezett a várva várt tavasz. Legalábbis az előszele.

A hosszú, sötét, hideg és nyákos téli (hó)napok után igazi felüdülés egy csodálatos napsüttötte délelőtt kisétálni a közeli parkba. Érzem, ahogy a friss levegő átjárja a testem és új erőre kapnak még a legapróbb sejteim a testem legrejtettebb zugaiban is. Mint amikor a kiszáradt földre esőcsepp hull – csak úgy szipkázza magába a D vitamint a szerveztem. Csicseregnek a madarak, gyerekek szaladgálnak fel s alá, apukák kocognak vagy kutyát sétáltatnak, anyukák babakocsit tolva andalognak és beszélgetnek. Mindenki boldog és megtelik élettel a környék.

A napnak inkább a látványa szívmelengető, de ténylegesen meleget nemigen ad. Így „pótcselekvés” után nézünk, hogy belülről is fűtsük magunkat és ne csak lássuk, de saját bőrünkön érezzük is a hőséget.
Kézenfekvő az ötlet – itt az ideje felavatni a karácsonyra kapott ping-pong készletet. A várt hatás nem is marad el. Előbb csak a kabát kerül le, majd azt gyorsan követi a sál és a vastag pulcsi is.
A játék hevében teljesen belefeledkezem önmagamba és ebben az átszellemültségben újra gyereknek érezhetem magam erre a kis időre. Mint egy mély meditáció.
Ez már önmagában is jóga.

Mert a jóga nem csak azok a gyakorlatok, amit a jóga stúdióban, a jóga szőnyegen csinálsz. A jógázáshoz nem kell feltétlenül márkás jóga ruházatot magadra öltened és speciális jógaszőnyegen papírcsákót hajtogatnod a testedből. Jóga lehet minden, ami egy befelé vezető utazásra invitál, lecsendesíti az elmédet a hétköznapok zajától és közelebb visz önmagad megismeréséhez. A jóga nem játék, de a játék lehet jóga.  🙂 

Végül levezetésképpen, hogy igazán felkorbácsoljam a belső tüzet (és hogy kárpótoljam magam a ping-pongban elszenvedett vereségért), rögtönöztem egy harcos pózt, sőt, egyből kettőt (Virabhadrasana I. és II.).
A harcos póz határozottságról, tettrekészségről és stabilitásról árulkodik. Nem véletlenül. A Virabhadrasana fokozza a kitartást, fejleszti az egyensúlyt, és felébreszti bennünk a tüzet. Egyszerre hat a testre és a tudatra. Ez a belső tűz segít nekünk megújulni, átalakulni és önmagunkon felülkerekedni.
Ezek után nem is kérdés, hogy legyőzhetetlen vagyok…  😛

WP_20160116_002

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.