CITRUSOS VITAMIN-BOMBA – EGÉSZSÉGES IMMUNERŐSÍTŐ KOKTÉL

Nyakunkon a nátha szezon megspékelve egy kis influenza járvánnyal… Kinek-kinek ízlése és vérmérséklete szerint.
Szoros egymásutánban váltja az orrdugulást a végeláthatatlan orrfolyás, a hidegrázást a lázas izzadás, a hurutos köhögést a torokkaparó száraz krahácsolás. Ismerős érzések ezek mindenkinek, nem is részletezem tovább…

A téli hónapokban nem csak azért vagyunk hajlamosabbak összeszedni a mindenféle nyavajákat, mert hideg és nyálkás az időjárás, valamint mozgás-, nap- és vitaminhiánytól szenvedünk. Hanem azért is, mert a karácsonyi ünnepek körüli sürgés-forgás, vagy a januári vizsgaidőszak, esetleg munkahelyi leépítések velejárója a kialvatlanság, a folytonos feszültség, a stressz. Ehhez hozzáadódhatnak még egyéb lelki okok is (elfojtott érzelmek stb.), melyek együttesen (de persze külön-külön is) legyengítik az immunrendszert, így szervezetünk elveszti a megbetegedésekkel szembeni ellenálóképességét. Így eshet meg, hogy akár egy kisebb meghűlés is napokra, hetekre ledönt a lábunkról.

Én különösen utálok beteg lenni, ilyenkor még magam is nehzenen viselem el önmagamat, hát még a környezetem engem… 
És mivel inkább a megelőzés híve vagyok, mintsem az utólagos gyógyszerezésé, ezért kipróbáltam az alábbi citrusos vitamin bombát, hátha nem jön kutyára dér. (És eddig nem is jött.)
Meg is osztom veletek a tapasztalataimat és ajánlom figyelmetekbe az alábbi vitamin bomba koktél receptjét.

A hozzávalók beszerzése egyszerű volt, egyedül a sweetie nevű gyümölcsöt nem próbáltam korábban, de ezt is bármelyik nagyobb supermarket-ben be lehet szerezni. A citrusokat megmostam és kifacsartam, ami egy látszólag egyszerű művelet, de megfelelő célszerszám híjján leginkább maszatolós. Kb. 7 dl levet sikerült kipréselni a gyümölcsökből, ami ugyanennyi vízzel felütve akár 6 személyre is elegendő. Fontos, hogy valóban lehűtsük a forralt vizet, mielőtt összeöntjük, hiszen hő hatására a vitaminok nagy része elbomlik. A gyömbért érdemes minél apróbbra vágni, reszelni vagy fokhagyma nyomón átpréselni, hogy minél több levet engedjen.
Majd végül mézzel ízlés szerint ízesítjük. Finommm. 

Egy igazán üdítő, ízletes és egészséges italt kapunk, ami nagyjából 700 Ft-ból kijön, így még olcsóbb is, mint a paracetamol.

Jó tanács: ha nem osztjuk szét 4-6 embernek, hanem magunk szeretnénk elkortyolgatni, akkor mindig csak 1 fél pohárnyit öntsünk fel meleg vízzel, így folyamatosan melegen ihatjuk, anélkül, hogy nagyon felhigítanánk.

Fogyasszátok egészséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.