Mi is az a jóga?

aum

Ezernyi különboző leírás és  meghatározás látott már napvilágot arról, hogy mi is a jóga, azonban mégsem könnyű meghatározni, hiszen mindenkinek mást jelent.

Van, akinek a jóga az, amikor mindenféle perec-jellegű, kitekert pózokba hajtogatja magát, míg másnak a jóga egy önismereti út és a személyiség fejlesztésének egyik legfőbb eszköze.
Az egyetlen biztos módja, hogy megtudd, számodra mit jelent a jóga, ha te magad is kiprobálod és megtapasztalod!

A jóga egy 5000 éves múltra visszatekintő komplex mozgás- és bölcseleti rendszer, melynek segítségével az életünk minden szintjén és területén elérhetjük és fenntarthatjuk az egyensúlyt. A jóga szó szanszkritül kapcsolódást, egyesülést jelent, vagyis egyesíti a test, a tudat és a lélek különböző dimenzióit, ezáltal segít elindulni az önmegvalósítás felé vezető úton.
A jóga nem vallás, hanem egy ősi, egyetemes filozófia. A manapság népszerű jóga irányzatok többsége elsősorban a testgyakorlatokat (ászanákat) részesíti előnyben, de ez a hagyományos jóga 8 fokából mindössze csak egy (Patanjali Jóga Szútrái). A testgyakorlatokon és légzőgyakorlatokon kívül a jóga iránymutatást ad erkölcsi és magatartás normák, a tudat uralása és koncentráció, meditáció tekintetében is.

A jóga segít harmonizálni a tested az elméddel és légzéseddel. A jóga rendszeres gyakorlása javítja a testi és szellemi egészséget (megelőző és gyógyító szerepet is betölt), ezáltal elősegíti az életmódváltást, megalapozza a teljesértékű, egészséges életmódot és az életminőség javulását eredményezi.