SZEVASZ TAVASZ-PONT! TAVASZVÁRÓ LÁT(HAT)ATLAN JÓGA

A tavaszi napéjegyenlőség hivatalosan a tavasz első napja. Az új korszakot jelölő tavaszpont, a megújulás pillanata, mely egy új időszak kezdetét szimbolizálja.
A TavaszPont Lát(hat)atlan Jóga, mint mozgó meditáció, megkönnyíti a télből tavaszba való átmenetet és a változás katalizátoraként működve segít, hogy kihasználd a tavasz tápláló, pozitív energiáit!

Március 20-a, vasárnap – az év egyik legszívderítőbb napja. A tavaszi napéjegyenlőség hivatalosan a tavasz első napja. Az új korszakot jelölő tavaszpont, a megújulás pillanata.

Csiripelnek a madarak, rügybe borulnak a fák, élénk színekben pompáznak a bokrok és a tavasz illatát sodorja felém a szél. Megjelennek az első hóvirágok és nyílnak a nárciszok – ébredezik az eddig mély, téli álmot alvó természet. Mindig is csodáltam a természetnek ezt a képességét, amivel évről évre megújítja önmagát.

A napéjegyenlőség (ahogy a nevéből is kiderül) azt jelenti, hogy a nappal és az éjszaka egyforma hosszúságú, tehát a fény és a sötétség teljes egyensúlyban van. Különleges nap ez a mai, hiszen egy évben mindössze kétszer fordul elő ilyen: tavasszal és ősszel. A mai naptól fogva a Nap hoszabban (és melegebben) ragyog le ránk, ezzel inspirál minket a változásra és felszabadulásra.
Asztrológiai értelemben ez a nap nem csak a tavasz kezdete, hanem egyben az asztrológiai új év kezdete is.
December 31-én pezsgő durrogtatás közepette elbúcsúztatjuk a naptári óévet és újévi fogadalmak garmadájával köszöntjük január 1-jét. Miért ne tehetnénk most is így?

Érezzük a bőrünk alatt, hogy a tavasz bizsergése bekúszik a sejtjeinkbe. Mi is ébredezünk a téli álomból.

Felvesszük az újévi fogadalmak fonalát, amit januárban két és fél hét után lelkesedés híjján elejtettünk… Ismét rászánjuk magunkat, hogy egészségesebben étkezzünk és elkezdjünk sportolni. Na de most már aztán tényleg. Nincs több kifogás. Amúgy is jön a zöldség-gyümölcs szezon, ráadásul a bikinibe is bele kellene férni a nyaralásig.
Havi bérletet váltunk a közeli konditerembe és az internetről kiolvassuk a legújabb méregtelenítő kúra recepteket, melyektől azt reméljük, hogy megtisztítják a testünket a tél során lerakódott, elraktározott méreganyagoktól. Léböjt, diéta és mindenféle csodarecept és házi praktika segítségével próbáljuk formába hozni magunkat!

A bikiniről nem is szólva… Mielőtt beleférésről beszélünk, egyáltalán elő kellene keresni.
Kedvetlenül konstatálod, hogy eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Mi jut róla legelőször eszedbe? Az a rettegett hétvége, amikor átválogatod a ruhásszekrényed tartalmát és ismét rácsodálkozol darabokra, hogy jééé ez a kinyúlt pulcsi még megvan, már tavaly is azt hittem, hogy kiszanáltam? Vagy az, amikor rászánod magad, hogy kipucold a lakás minden zugát, és a szekrény háta mögül olyan méretes porcica kolóniák kerülnek elő, hogy állatkertet nyithatnál? Vagy az, amikor az egész évben gondosan gyűjtögetett blokkok, számlák, jótállási jegyek és egyéb fecnik között megtalálod a karácsonykor lázasan keresett bejgli receptet? És végül a leglehetetlenebb helyről előkerül a bikinid…

A tavaszi nagytakarítás lehet ennél sokkal örömtelibb és szórakoztatóbb.
Átvitt értelemben a tavaszi nagytakarítás során kitakarítjuk az életünkből mindazt, ami nem az épülésünket szolgálja és helyet teremtünk annak, ami viszont a javunkra válik.
Ez az összegzés időszaka, a nagy érzelmi rendrakás ideje. Tökéletes alkalom arra, hogy ne csak a külső környezetünkben tegyünk rendet és takarítsunk, hanem önmagunkban is. Ha belül rendet teszel, kívül is rend lesz.

Vess egy őszinte pillantást az életedre és nézd meg, hogy mit teremtesz nap, mint nap. A szekrényedhez hasonlóan nézz körbe az életedben – vess számot azzal, hogy mit lehet kidobni és mire lehet még később szükség. Szánj időt arra, hogy végiggondold, mit szeretnél elengedni az életedből, kimosni a szervezetedből és mit szeretnél továbbvinni magaddal. Tudatos leltárazás során vedd észre, hogy miből van túl sok, mi hiányzik, mihez ragaszkodsz értelmetlenül és mit próbálsz a szőnyeg alá söpörni. Most lehet lezárni mindazt, ami már nem a fejlődésedet szolgálja. Mindezeket felismerve rájöhetsz, hogy ténylegesen mi tart vissza az álmaid megvalósításától. Ha elengeded a régit, törvényszerűen megjelenik az új az életedben!

A hosszútávú változás első lépése a megtisztulás, hogy teret engedjünk az újnak.
A napéjegyenlőség csak egyetlen nap, de ez a nap egy új időszak kezdetét szimbolizálja.

Ha eddig eljutottál az olvasásban (hurrá!), akkor bizonyára már (joggal) felmerült benned a kérdés, hogy mi köze van a hóvirágnak, az asztrológiának, a porcicáknak és a bikininek a jógához?

A manapság elterjedt és népszerű jóga stílusok a Hatha jóga változatai (leegyszerűsítve: elsődlegesen a fizikai pózokra és légzőgyakorlatokra épülő irányzatok). A Hatha már önmagában is ezt az egyensúlyt fejezi ki. A Ha Napot, a Tha Holdat jelent, ami a férfias és nőies jellegek egyensúlyára, harmóniájára utal.
A jóga gyakorlásunk során egységre törekszünk – egyensúlyra önmagunkkal és harmóniára a természettel.

A TavaszPont Lát(hat)atlan Jóga, mint mozgó meditáció, megkönnyíti a télből tavaszba való átmenetet, átalakulást, ráadásul növeli a szervezet veleszületett méregtelenítő képességét. A változás katalizátoraként működve segít, hogy alkamazkodj a természet rejtélyes ritmuáshoz és kihasználd a tavasz tápláló, pozitív energiáit!

Arra bíztatlak, hogy ezen a héten légy különösen tudatos a jóga gyakorlásod során – a jógaszőnyegen és az életben is. Minden egyes lélegzetvételedben. Legyen ez a tudatos jelenlét az új életed csírája.

A TavaszPont Lát(hat)atlan Jóga óra egy inspiráló, revitalizáló 90 perc, melynek gyakorlatsorát kifejezetten erre az alkalomra állítottam össze – az elengedés és feltöltődés jegyében. A lassú áramlás alapját egyszerű, de hatékony jóga pózok adják, a megtisztulást légzőgyakorlatok segítik, az elmélyülést a bekötött szem biztosítja és a feltöltődést a végső relaxáció garantálja.

Köszöntsd Lát(hat)atlan jógával a tavaszt és a megújulást! Ünnepeljük együtt, hogy ébred a természet és vele együtt mi is!
Használd ki ezt a termékeny időszakot arra, hogy új lehetőségeket teremts, változtass – önmagadon és ezáltal a világon.
A megtisztulás, termékenység és újjászületés ünnepe ez. Élj összhangban a természet rendjével! Élj a Lát(hat)atlan jóga adta lehetőséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.