HOGYAN TALÁLD MEG AZ ÉLET ÉRTELMÉT?

A TARTALMAS ÉS JELENTŐSÉGTELJES ÉLET TITKA

 

Jason Silva (Shots of Awe) egy rövid, de szenvedélyesen magával ragadó videóval ébreszti fel a kíváncsiságod és ad lényegretörő útmutatást annak a kérdésnek a megválaszolására, ami szinte kivétel nélkül mindenkit foglalkoztat, amiről könyvek és filmek százai készültek már, amiről laikusok és szakértők egyaránt diskurálnak.

De valójában a nagy kérdést mindenkinek saját magának kell megválaszolnia – persze segítséget és iránymutatást igénybe vehetsz…  🙂 

Az alábbi videó nem kevesbbre vállalkozik, mint hogy mint 2 perceben összefoglalja, hogyan is találd meg az életed értelmét.

Na persze, csak keresni kell. Ráadásul egyébként is az élet értelme köztudottan 42 (ha számodra mégsem köztudott, akkor olvasd el a Galaxis útikalauz stoposoknak című könyvet)…

De ha szeretnéd megtudni, hogy neked személy szerint, a saját életedben mit is jelent és milyen formát ölt az a bizonyos 42, akkor olvass tovább és nézd meg ezt az inspiráló rövid filmet, mely egyszerű és gyakorlatias tanácsokkal szolgál számodra.

 

Steven Kotler Forbes magazinban megjelő cikkje alapján a kíváncsiság vezet a szenvedélyhez, míg a szenvedély maga pedig elvezet az életcélhoz.

 

Szenvedély alatt nem a játékszenvedélyre, dohányzásra vagy a notórius Facebook-ozásra gondol, hanem valami olyan (legkevésbé sem káros, hanem inkább hasznos) tevékenységre, amit önfeledten, végtelen lelkesedéssel és átéléssel végzel hosszú távon, akár egy egész életen át. Valami, amit passióból csinálsz. Valami, amit elhivatottságból csinálsz.

Az ilyen szenvedéllyel és hivatástudattal átitatott élet tartalmas és jelentőségteljes – egy olyan élet, amire végül büszkén tekinthetsz vissza.

 

Hogyan ismerd fel a szenvedélyed?

(A következő gyakorlatnál lehetőleg tollal/ceruzával jegyzetelj papírra és ne a telefonodba/lapotodoba pötyögj.)

 

Gondold végig és írd le az összes dolgot (de legalább 25-öt), amire kíváncsi vagy az életben, ami bármilyen szinten és/vagy formában foglalkoztat. (Ez lehet, hogy soknak tűnik hirtelen, de csak elkezdeni nehéz, utána már szinte maguktól jönnek az ötletek.)

Légy határozott és egyértelmű, aprólékos és részletes, kerüld az általánosításokat.

Majd egyszerűen halmazokba rendezve csoportosítsd a lista elemeit (ún. Venn-diagramban ábrázold), és nézd meg, hogy hol van közöttük átfedés. Azokkal a keresztmetszetekkel foglalkozz tüzetesebben, ahol legalább 3 érdeklődési köröd találkozik.

curiosity intersection question

Ez az a termékeny táptalaj, ahol a szenvedélyed kibontakozhat. Itt szabadul fel a dopamin és az energia, ami elindíthat a fejlődés és elhivatottság útján. (Ennek tudományos, neurobiológiai hátteréről, valamint a figyelem összpontosítás, a produktivitás és a FLOW élmény kapcsolatáról bővebben is olvashatsz az eredeti cikkben.)

 

Hogyan lesz a felismert és tudatosított szenvedélyből életcél?

(Vedd elő ismét a tollal/ceruzát és papírt.)

 

Írj egy másik listát, ebben szedj össze 15 kihívást jelentő kérdést, amit szeretnél megoldva tudni. Ezek lehetnek a szűk környezetedben lévő, de mégis a tágabb környezetedre ható problémák, vagy akár lehetnek megoldásra váró globális gondok (amire könnyű legyinteni, hogy ááh, túl kicsi vagyok én ahhoz).

Ezután pedig mindössze annyi a dolgod, hogy vesd össze az első listáddal (a halmazok metszéspontjaival) és találd meg, hogy melyik probléma szolgálatába tudod a leginkább állítani a passiódat.

 

A kíváncsiságból és érdeklődési körök találkozásából alakul ki a szenvedély, míg a szenvedély megfelelő helyen való alkalmázása az életcél felismerésének és megélésének az alapja. Ha ezt a szenvedélyt meg tudod osztani másokkal is, akkor egy ígéretes, tartalmas és jelentőségeteljes élet áll előtted.

curiosity intersection bambusz lelek joga

Egyszerű, mint az 1×1, és majdnem 42.  🙂 

 

A jóga az önismeret útja, egy kalandos belső utazás, mely a lelked árnyékos és napsütötte bugyraiba egyaránt elvezet, ezáltal hozzásegít, hogy megtaláld az életed értelmét.

Ha nem hiszed, járj utána és próbáld ki a Bambusz Lélek Jóga órát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.