HÉTKÖZNAPI TUDATOSSÁG AVAGY TETTEINK A REALITÁS HÍRFOLYAMÁN

Karma. Tetteink kihatnak a közeli és távoli környezetünkre, majd végül visszahatnak önmagunkra.
Ha a tudatosság meghatározza a jóllétet, akkor miért dugjuk homokba a fejünket áldozatként, mintha mi semmiről sem tehetnénk?

A jóga és a meditáció segít az öntudatosság útján elindulni. A Bambusz Lélek jóga órán könnyed és játékos formában ismerheted meg tudatosságod mélységeit és feszegetheted határait.

EGY CIKK MARGÓJÁRA

A napokban olvastam egy írást „Terrorveszély Indiából nézve” címmel, Leveles Zoltán tollából. A cikk alapfelvetése a tudatosságról, tetteink természetéről, energetikájáról és mindennek a külvilágra gyakorolt hatásáról elgondolkodtatott.
Érdekes eszmefuttatás, bár maga a cím kicsit hatásvadász és a cikk témájában is számomra ingoványos területre téved. (Akit érdekel a párhuzam a húsevés és a terror között, az olvassa el az eredeti írást itt.)
Azonban – a lényeg leszűrése után – inspirációnak és gondolatébresztőnek tökéletes, így meg is osztok veletek néhány fontos és magvas gondolatot, ami menetközben felmerült bennem.

Őszinteségemmel nem szeretnék senkinek a lelkébe tiporni, sokkal inkább csak arra szeretnék mindenkit ösztönözni, hogy ne csak a Facebook-on okoskodjunk, hanem ezt a sok okosságot formáljuk tetté és tényleg azon értékek szerint éljünk, amit virtuálisan hirdetünk. Hiszen a világot jobbá és őszintébbé tenni csak így tudjuk…

CSONTVÁZAK A SZEKRÉNYBEN ÉS A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN

A modern nyugati kultúra szépen csillogó, kacsalábon forgó palotájának kacsalába alól kezd kicsúszni a talaj. Fejlett és civilizált társadalmunk szekrényéből lassan elkezdenek kipotyogni a csontvázak. A hőségben kezd leolvadni a cukormáz a felszínről és félünk attól, hogy meglátjuk VALÓJÁBAN MI IS VAN ALATTA. Erre nem vagyunk felkészülve…

Ilyenkor kétségbeesetten visszanyúlunk a többezer éves keleti filozófiák bölcseleteihez és abban keressük a válaszokat.

Elég szétnézni a közösségi médiában, mindenki ontja a szívhez szóló okosságokat, hemzsegnek a nagy megmondók idézetei és az emberek reménytelenül azt képzelik, hogy ezzel majd megváltják a világot. Ami valójában akár működhetne is – ha nem csak a képernyő előtt ülve, rutinból „kedvelnénk” és „osztanánk meg” ezt a fajta hozzáállást, hanem a valós világban is elsajátítanánk ezeket a gondolatokat és az utcára kilépve is ezen értékeket képviselnénk. De ez a cyber-világban lényegesen egyszerűbb, ahol erőfeszítés nélkül, egy kattintással minden el van intézve. Aztán pedig elégedetten megveregetjük a saját vállunkat, hogy ma is megtettük, amit megkövetelt a haza.

KARMA ÉS A TUDATOSSÁG: A TETTEINK SÚLYA

Ahogy tehát a felszínes nyugati társadalmunk omladozó falai alól az üresség helyett a keleti kultúrák mélységét és tartalmát kutatjuk, rátalálunk olyan univerzális ős-igazságokra, mint a karma.

Azzal például mindenki tisztában van, hogy a tetteinknek következménye van. Azt is mindenki tudja, hogy a szavainknak súlya van, de azt már kevesebben, hogy a gondolatnak is szinte akkora a jelentősége. A könnyebb érthetőség kedvéért most maradjunk a tetteknél, de a jóga materialitáson túlmutató világában ez a tudati és érzelmi síkokra is kiterjed.

Az ősi keleti hagyományban az ok-okozat törvénye minden létezés alapja. Ez a karma, vagyis a tett és annak bevonzott energiája közötti kölcsönhatás. Az energia nem vész el, csak átalakul. Az egyén által véghezvitt tett hatása és következménye kihat a közvetlen és közvetett, közeli és távoli környezetére, ami így legvégül önmagára is visszahat. Végtelen körforgás. Ki mint vet, úgy arat…

A Wikipedia leírása szerint a tudatosság a „figyelem szándékos, elfogadó és nem ítélkező összpontosítása a jelen pillanatban fellépő érzelmekre, gondolatokra és érzékelésekre”. Az öntudat egyik tulajdonsága, amelyről azt feltételezik a tudósok, hogy meghatározza a jóllétet.
És ki ne akarna jobban, boldogabban, harmonikusabban élni…?!

Ha ez valóban igaz (már pedig ha brit tudósok bizonyították, akkor nyilván így van), akkor miért siklunk méla, közönyös tudatlanságba, a komfort zónánk sártengerében dagonyázva tudomást sem véve arról, hogy az egyszemélyes kis életünk színjátékának minden mozzanata kihat a nagy egészre?
Miért dugjuk fejünket a homokba, mintha mi semmiről sem tehetnénk? Miért vállaljuk a tehetetlen áldozat szerepét ahelyett, hogy kezünkbe vennénk a tudatunk (és sorsunk) irányítását?

KARMA-LÁBNYOM

A jógikus filozófia egyik alapelve az erőszakmentesség, nem-ártás. (Ahimsa: az első egyetemes erkölcsi irányelv a jóga 8 lépcsőfokában.)
Eszerint egy jógi éljen úgy, hogy a környezetében (önmagát is beleértve) a lehető legkevesebb kárt okozza. És ehhez még csak jóginak sem kell lenned…
A környezettudatos emberek igyekeznek úgy élni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Hogyan?
DÖNTS TUDATOSAN!
Tudatosan dönthetsz, ha zuhanyzást választasz fürdés helyett, ha leoltod a villanyt, amikor elhagyod a helyiséget illetve ha szelektíven gyűjtöd a szemetet (vagy éppenséggel minimális szemetet termelsz) stb. A lista tehát végtelen, és sokszor ez nem is kerül több erőfeszítésbe, mint nyomni még egy lájkot…

(Házi feladat: írj össze 3 dolgot, amit hétköznapi életedben megváltoztathatsz, hogy tudatosabb legyél – kezdd el már ma!)

Az öko-lábnyom elmélete alapján máris értelmet nyer a karmikus-, vagy karma-lábnyom kifejezés is, mely a tett-energialábnyomra utal: az a lenyomat, amit a jó és rossz cselekedeteinkkel létrehozunk a világban és annak körforgásában. A karma-lábnyom – a nem-ártás elvén keresztül – magában foglalja az ökológiai lábnyomot is.

Ahogy tehát a környezetünkre oda tudunk, és szükséges is odafigyelnünk, úgy érdemes a tetteinket is átgondolni, és a mindennapi életünkben törekedni arra, hogy cselekedetinkkel tegyünk önmagunkért és egy jobb, cukormáz nélküli világért.

BENSŐ BÉKE VS. VILÁGBÉKE

Hogy kapcsolódik mindez a külvilágban tomboló erőszakhoz, a háborúkhoz és terror támadásokhoz? Átvitten, de azért mégis: A világbéke az egyén belső békéjével kezdődik.”

Tetteinkkel, szavainkkal és gondolatainkkal is hozzájárulhatunk a saját belső békénk eléréséhez, majd ezt a való világ üzenőfalán megosztva, a REALITÁS HÍRFOLYAMÁN keresztül terjesszük, hogy minél több emberhez eljusson. Ami belül, az van kívül is… Mindez a változás velünk és bennünk kezdődik.

A jóga és a meditáció segít az öntudatosság útján elindulni. A Bambusz Lélek jóga órán könnyed és játékos formában ismerheted meg tudatosságod mélységeit és feszegetheted határait.
A tudatos ember sem tökéletes, de kitartóan, szorgalmasan és hittel dolgozik önmagán (és ezáltal a világon). Ezzel a tudatossággal átformálhatjuk az egész életünket és a körülöttünk lévő világot.
És hogy hány fecske csinálhat nyarat? Hiszem, hogy egyéni szinteken is tehetünk azért, hogy a világot jobbá, békésebbé és élhetővé tegyük. Ahogy szeretnénk látni. Ahogy szeretjük élni.

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.