BŰNTUDAT HELYETT JÓGÁZZ! Az újévi fogadalmak margójára…

A január hónap témája a méregtelenítés, így olyan pózok kerültek előtérbe a csoportos óráimon (többek között), mint a törzscsavarások. Január ugyan lassan végetér, de készítettem Nektek egy rövid videót, amiben összeszedtem néhány emésztést elősegítő pózt és ezt gyengéd áramlássá fűzve most tálalom.

Az év vége olyan időszak, amikor Karácsony és Szilveszter apropóján lazábbra engedjük a gyeplőt az étkezés és italozás terén, és még az is megenged magának néhány finomságot, aki év közben szigorú diétát tart. Az ünneplés hevében lelkiismeretfurdalás nélkül adjuk át magunkat a habzsi-dőzsinek, hiszen a baráti és családi összejövetelek kéz a kézben járnak a terülj-terülj asztalkámmal és a feneketlen poharakkal.

Aztán januárban, az újévi “lefogyok” típusú fogadalmak hajnalán ráébredünk, hogy kicsit több idő lesz “meg nem történtté” tenni ennek a hatásait, mint amennyi erőfeszítésbe került felszedni azt a pár kilót. Ez természetesen nem csak a látványos kilók tekintetében számít, de a legtöbb nőnek (és bizonyos férfiaknak is) ez a szűk keresztmetszet. Persze az is lehet, hogy a torkosság hatása nálad másként nyilvánul meg: lomhának érzed magad vagy kijönnek a pattanásaid, esetleg fakóvá és töredezetté válik a hajad.

Éppen ezért, a felszaladt kilóktól függetlenül, mindenkire ráfér a méregtelenítés, hiszen jól esik tiszta lappal kezdeni az évet. Van, aki ilyenkor léböjtöt tart vagy valamilyen tisztító kúrába kezd, és van, aki a jógát hívja segítségül.

A lefelé áramló energia elősegíti a salakanyagok kiürülését. (Malasana)

Az emberi szervezetnek van egy természetes méregtelenítő mechanizmusa, amit bizonyos jóga pózokkal felturbózhatunk. A jóga légzés és egyes ászanák serkentik a keringést, az emésztést és a nyirokrendszerre is jótékony hatással vannak, ezáltal segítenek megszabadulni a salakanyagoktól. De egyetlen detoxikáló kúra sem lehet maximálisan hatékony, ha csak a testre fókuszál – és a jóga erre is megoldást nyújt: a fizikális méregtelenítésen kívül (a légzésen keresztül) a szellemi és érzelmi megtisztulást is támogatja.

Azok az ászanák, amikor a fejed lejjebbre kerül a szívednél (mint pl. lefelé néző kutya) ösztönzik a vér áramlását a teljes testben, az előrehajlások ezen kívül a hasüreg finom összenyomásával stimulálják az emésztésben résztvevő szerveket, a törzscsavarások pedig gondoskodnak az emésztő szervrendszer friss vérrel való ellátásáról (miközben enyhítik a hátfájást is).

Ez nem csodaszer és nem fogsz máról holnapra lefogyni és megtisztulni attól, hogy elvégzel egy rövid gyakorlatsort, de hatékonyabbá teheted a szervezeted öntisztulási folyamatait, ami már önmagában is felszabadító élmény.

A videót itt találod! Ha kérdésed van vagy szeretnél értesülni a Bambusz Lélek Jóga újdonságairól és eseményeiről, akkor kövess Facebook-on!
Jó gyakorlást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.