MIÉRT LÉLEGEZZ AZ ORRODON KERESZTÜL?

Megszokhattátok, hogy az óráimon különös hangsúlyt fektetek a légzésre. Természetesen egy Vinyasa Flow alapú áramlós óra nem is múlhat el a tudatos légzés nélkül, hiszen a vinyasa jóga lényege maga a légzéssel együtt áramlás. De egy Gerincjóga órán is ugyanolyan nagy szerepet kap a légzés és a különböző légzőgyakorlatok.

Miért van a légzésnek ekkora jelentősége?

A jógapózok (vagyis ászanák) a helyes légzés révén fejtik ki maradéktalanul a hatásukat és a jóga pozitív hatásai így érvényesülnek igazán.

 

A légzés egy olyan létfontosságú eleme a létezésünknek, aminek szinte tudatában sem vagyunk, hiszen megtörténik magától, anélkül, hogy odafigyelnénk rá és kontrollálnánk.

A tudatos légzés jótékony hatásait azonban nemzetközi kutatások tömkelege bizonyítja és különböző holisztikus gyógymódoknak, valamint keleti harcművészeteknek ugyanúgy része, mint a jógának.

 

Jógázni sokféleképpen lehet, de akár az ászanákra fókuszálsz (jóga pózok), akár meditálsz, a légzés alapvető szerepet kap. Természetesen lélegezni is sokféleképpen lehet, de tudatos légézésnek csak akkor nevezhetjük, ha a célja a prana (vagyis az éltető energia) áramoltatása és a benső egyensúlyunk kialakítása.

Kezdő jógásként könnyen elveszhetsz a különböző légzőgyakorlatok (vagyis pránajáma-k) tengerében, pedig sokszor nem kell messzire menni, hiszen a legegyszerűbb gyakorlat is ugyanolyan hatásos lehet.

 

Az egyik ilyen egyszerű „légzőgyakorlat” az orron keresztül való ki- és belégzés, mely rengeteg jótékony hatással bír.

Az orron keresztüli légzés hatásai (a teljesség igénye nélkül):

  • A belélegzett levegő az orrjáratokon keresztülhaladva megnedvesítődik, így a hörgők és a tüdő szövetei számára könnyebben kezelhető lesz.
  • A levegőnek nagyobb utat kell megtennie orron keresztüli légzésnél, mintha szájon át lélegeznél be, így ezidő alatt jobban felmelegszik a beszívott levegő, ami szintén megkönnyíti a tüdő dolgát.
  • Az orr belsejében lévő finom szőrszálak megtisztítják a beáramló levegőt a szálló részecskéktől és egyéb idegen anyagoktól, melyek a tüdőbe jutva problémát okozhatnak, így oda már ez a szűrt levegő érkezik.
  • A belélegzett levegő a tüdőben jelentősen felmelegszik. Jógázás során arra törekszünk, hogy ezt a hőenergiát megtartsuk, hogy az az izmok és szövetek által hasznosítható legyen. Az orron át való kilégzés segít megőrizni és visszaforgatni a testbe ezt a hőenergiát.
  • Az orron keresztüli légzés lassítja a légzés ritmusát, ezáltal az tudatosabb és koncentráltabb lesz, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy figyelmünket befelé fordítsuk.

 

Tehát az orron át való légzésen keresztül stabil és erőteljes alapokra helyezhetjük a jóga gyakorlásunkat, és idővel továbbléphetünk a haladóbb légzőgyakorlatok elsajátítása felé. Ne kapkodj, adj magadnak elég időt a helyes légzés alapjainak az elsajátítására, mivel ez adja a jóga gyakorlásod „gerincét”! Hiszen a flow, vagyis a légzéssel való gyengéd áramlás is csak akkor lehet teljes, ha a légzésünknek tudatában vagyunk.

 

A Breath Flow órámon megismerkedhetsz olyan egyszerű légzőgyakorlatokkal, amit aztán a hétköznapokban, az órán kívül is használhatsz – többek között feszültségoldásra.

Az aktuális órarendet keresd a Bamboo Soul Yoga Facebook oldalán!

 

A cikk megírásához a saját tapasztalatomon túl Kreg Weiss cikkjéből nyertem inspirációt.

https://www.gaia.com/article/benefits-nostril-yoga-breathing

Fotók innen és innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.